Afvallen met medicatie

Leestijd: 2 minuten

Eiwitrijk dieet bij GLP1 medicatie?

Steeds meer mensen gebruiken gewichtsverlagende medicijnen zoals semaglutide of tirzepatide (bekend van onder andere Ozempic en Mounjaro). Niet zo gek: het idee van afvallen zonder constante honger klinkt natuurlijk ontzettend aantrekkelijk. En het werkt ook — veel mensen vallen er flink van af.

Zorg dat je spiermassa behouden blijft

Maar wist je dat je daarbij ook flink wat spiermassa kunt verliezen? Uit nieuw onderzoek blijkt dat gebruikers van deze medicijnen in één jaar tijd gemiddeld 10% van hun spiermassa verliezen. Ter vergelijking: normaal gesproken verlies je die hoeveelheid pas over een periode van 20 jaar!

En dát is een probleem. Want spiermassa is niet alleen belangrijk om sterk en fit te blijven, maar ook voor je stofwisseling, energie en gezondheid op de lange termijn.

Let ook op bijwerkingen

GLP1 Medicatie zoals Ozempic en Mounjaro kan goed helpen, maar kent ook nadelen. Veelgebruikte bijwerkingen zijn onder andere misselijkheid, een vol gevoel, verminderde eetlust, oprispingen of maagklachten. Juist dan is het extra belangrijk om bewust te blijven eten, zodat je wel voldoende voedingsstoffen en vooral eiwitten binnenkrijgt — ook als je minder trek hebt.

Dus… is medicatie dan slecht?

Zeker niet. Voor sommige mensen is het juist een hele goede stap. Maar het is wél belangrijk dat je het goed en bewust aanpakt. Belang van goede voeding bij Manjouro en dieetadvies bij Ozempic. Want afvallen is meer dan minder eten — het gaat om je hele voedingspatroon, beweging en spierbehoud.

Wat kun je zelf doen?

  • Eet voldoende eiwitten, zodat je spieren de juiste bouwstoffen krijgen.

  • Zorg voor een volwaardig voedingspatroon, met alle belangrijke voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft om fit, energiek en gezond te blijven.
  • Blijf bewegen — het liefst dagelijks en met wat kracht of weerstand, zoals wandelen, fietsen, zwemmen of lichte krachtoefeningen.

  • Lukt bewegen niet goed? Overweeg dan begeleiding van een fysiotherapeut. Samen kunnen jullie kijken naar wat wél haalbaar is.

Voedingsadvies bij Ozempic of Mounjaro? Mijn Dietiste helpt je

Spiermassa behouden tijdens afvallen? Dat kan. Met de juiste begeleiding zorg je ervoor dat je gezond afvalt, voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt en in beweging blijft. Ondersteuning bij bij medicatie en dieet. Of je nu medicatie gebruikt of niet: een goed afgestemd dieet is de sleutel tot blijvend resultaat. Blijf lekker en gezond eten! Persoonlijk advies en voedingsschema is de sleutel.

Behoud je spiermassa bij het afvallen – start vandaag nog met persoonlijke begeleiding van Mijn Diëtiste.

Blog delen:

Meer informatie?

Mijn Diëtiste biedt online begeleiding op maat voor iedereen die wil werken aan voeding en gezondheid. Als je meer informatie wilt, laat dan je e-mailadres en/of telefoonnummer achter en ik neem z.s.m. contact met je op!

Misschien vind je deze blogs ook interessant!

Maak nu een afspraak

Afspraakformulier

Laat ons contact met je opnemen

Over welk onderwerp wil je graag een afspraak maken? Meerdere keuzes mogelijk.

Intakeformulier

Het invullen van het intake formulier zal 5 tot 10 minuten in beslag nemen.
Persoonsgegevens

CM
KG
Rook je?
Intake gegevens

Beweegpatroon
Voedingsanamnese
Met de voeding anamnese proberen we een zo goed mogelijk beeld te krijgen van jouw dagelijkse eetpatroon. Wat vind je lekker , op welke momenten eet en drink je en welke producten kies je? Na een aantal vragen over je voeding bespreken we je vocht inname.

Ontbijt
Wat eet jij als ontbijt?

Broodbeleg
Welk beleg kies je voor op je brood?

En / Of

Tussendoor

Lunch
Wat eet jij tijdens de lunch?

Broodbeleg
Welk beleg kies je voor op je brood?

En / Of

Tussendoor
Diner
Tijdens het diner eet ik aardappelen, rijst, pasta, couscous, bulgur, of overige producten.

Groenten
Tijdens het diner eet ik groenten.

Vlees vis of vegetarisch product
Welke portie eet jij?

Nagerecht
Welk toetje eet jij als nagerecht?

Later in de avond
Vocht
Drinken is erg belangrijk bij de opname van voedingsstoffen in de darm, het transport van voedings- en afvalstoffen in het lichaam en het regelen van de lichaamstemperatuur. De meeste vocht krijgen we binnen door het drinken van vloeistoffen zoals water, thee koffie etc.

Hoeveel liter vocht drink jij op een dag?
Om zicht te krijgen hoeveel ml een kopje, glas of beker vocht bevat:

1 kopje = 125 ml
1 glas = 150 ml
1 beker = 200 ml

Maak een schatting van de hoeveelheid vocht die jij gemiddeld per dag drinkt en selecteer:

Alcohol
Hoeveel glazen alcohol drink je per week?

Koffie
Hoeveel koppen koffie drink je per dag?

Aanmeldformulier

Laat ons contact met je opnemen